00
Da'r
00
Tim
00
Min
00
Sek

Köp sillpass för 2024 redan nu!

Historisk sillutställning
17

Historisk sillutställning

Utställning
lördag 3 juni, 12:00
-17:00
söndag 4 juni, 12:00
-16:00

Delta i en fascinerande resa genom sillens historia i Marstrand. Bilden, troligen från det första årtiondet av 1900-talet, visar kvinnor som rensar sill ute på Malepert och skildrar en tung arbetsmiljö. Välkommen till Rådhusgatan 17, ingången ligger på Långgatan.

Det råder inget tvivel om sillens betydelse för Marstrand genom historien. Ett bevis på detta är Marstrands vapensköld, som visar tre sillar runt en stjärna. Marstrand värdesätter fortfarande den fisk som en gång gjorde ön rik och berömd. Den första dokumenterade sillperioden ägde rum mellan 1556 och 1589, då Marstrand var en central plats för fisket, vilket resulterade i en enorm tillväxt för staden. Upp till 15 000 människor tros ha bott i och runt Marstrand under denna tid.

Nästa stora period, 1660-1680, blev känd som ”det stora sillfisket” och ”Bohusläns Klondyke”. När sillen återvände, strömmade människor till kusten, uppmuntrade av staten som erbjöd gratis mark, skatteförmåner och fritt timmer till bostäder för att locka arbetskraft.

Den enorma tillgången på sill gav upphov till en enorm industri kring fisket. Stora mängder salt krävdes för att konservera sillen, och vid en tidpunkt fanns det upp till 300 salterier i Bohuslän. När det fiskades mer sill än vad människor kunde äta, började man utvinna tran ur den. På Stensholmen, inte långt från Marstrand, låg ett av de största av cirka 500 trankokerierna i Bohuslän. Det var silloljan från Bohuslän som lyste upp gatorna i London och Paris.

Sillen kom i så stora mängder till vikarna under sillperioderna att man fiskade med landvadar. Under den sista stora sillperioden, 1877-1906, började man också använda snörpvadar. Sillstimmen ringades in av stora nät som snörptes åt i botten, så att man kunde ösa upp sillen i båtarna.

Under den sista sillperioden introducerades ångbåtarna och järnvägen, vilket gjorde att färsk och lättsaltad sill kunde exporteras till Tyskland och England, och även transporteras till alla delar av Sverige. Sillen blev en matvara för alla. Även om de stora sillperioderna nu är över, är sillen fortfarande älskad och en självklar del av våra svenska högtider. Sillens anrika historia och betydelse i Marstrand lever vidare, och man kan fortfarande uppleva denna tradition genom att besöka vårt vackra samhälle.

Vårt förflutna som en framstående sillmetropol är en del av Marstrands själ, och även om fisket har förändrats över tid, är vårt engagemang för denna fantastiska fisk intakt. Så, kom och bli en del av vår historia och upplev den rika sillkulturen i Marstrand, en tradition lika salt och smakrik som fisken själv. Vi ser fram emot att dela denna unika del av vår historia med dig. Välkommen till Marstrand, sillens hemstad.

Våra sponsorer

Sillens Helg 1-2 juni 2024

Sillens Helg I Marstrand
Denna sida är byggd av Hectornado AB i Kungälv.

Behöver du också en smart, snygg, blixtsnabb, dynamisk hemsida som är ett troget fönster utåt åt ditt företag dygnet runt? Hör av dig.

Gillar du den här hemsidan?

Behöver du också en specialdesignad blixtsnabb, dynamisk hemsida med skräddarsydd funktion för att nå ut maximalt? Hör av dig till Johan på Hectornado i Kungälv.