Christer Hansson Fiskexporten Varberg Statuett och Diplom som Västsveriges bästa sillproducent 2016

Christer Hansson Fiskexporten Varberg Statuett och Diplom som Västsveriges bästa sillproducent 2016

Vi har samlat in tre olika sillsorter från de fem största sill-leverantörerna i Sverige (totalt 15 sorter). Sillproducenterna har själva fått välja ut de tre sorters sill som skall deltaga som tävlingsbidrag i årets Sill-Bäst-i-Test.

De fem sillproducenterna är: 

  • Abba:
    Tävlingsbidrag: Årets smak 2016 Asiatisk citrus-sill, Ramslök- och citronsill, Inlagd sill.
  • Prinsens:
    Tävlingsbidrag: Kräftmarinerad sill, Farfars sill, Matjessill. 
  • Fiskexporten:
    Tävlingsbidrag:  Varbergs drömsill, Brantevik sill, Marstrands bryggsill. 
  • Klädesholmen:
    Tävlingsbidrag: Svartvinbärs sill, Senapssill med malt whiskey, Löksill med fänkål. 
  • Lysekils:
    Tävlingsbidrag: Apelsin och kanel, Fänkål och akvavit, Hannas sill.

 

Vi har därefter samlat en jury bestående av:

  • Juryns ordförande, Lasse Ahlström krögare Fiskekrogen.
  • Mats Nordström Magasinet på Härön, Svensk mästare i husmanskost samt Västsvenska gastronomiska guldmedaljen.
  • Gunnar Malm, Restaurang Gabriel i anrika Feskekörka.
  • Bill Svenningsson, Köksmästare på Sandberg o Månsson.
  • Niklas Gammal, Köksmästare Fiskekrogen.

Juryn anmodades att avsmaka sillarna endast med nummer med tre inriktningar: Smak, konsistens och synintryck -  alla oberoende av varandra. Därefter diskuterade hela jurygruppen för ett gemenast betyg för varje sillsort.

Tävlingsrusltat

Med juryns poängsättning från 1 - 5:

  • 2016 årets smak Asiatisk citrus sill Abba | 4 poäng
  • Ramslök och citron Abba | 2 poäng
  • Inlagd sill Abba | 3 poäng
  • Varbergs drömsill Fiskexporten | 3 poäng
  • Brantevik sill Fiskexporten | 3 poäng
  • Marstrands bryggsill Fiskexporten | 4+ poäng
  • Löksill m.fänkål och akvavit Klädesholmen | 4 poäng
  • Senaps sill med malt whiskey Klädesholmen | 2 poäng
  • Svartvinbärs sill Klädesholmen | 3 poäng
  • Fänkål akvavit Lysekils | 2 poäng
  • Hannas sill Lysekils | 3 poäng
  • Apelsin kanel sill Lysekils | 1 poäng
  • Farfarssill Prinsens | 3 poäng
  • Kräftmarinerad sill Prinsens | 2 poäng
  • Matjessill Prinsens | 1 poäng

Total poäng för respektive sillproducent:

  1. Fiskexporten | 10 poäng (Vinnare!)
  2. Abba | 9 poäng
  3. Klädesholmen | 9 poäng
  4. Lysekil | 6 poäng
  5. Prinsens | 6 poäng

Sammanfattning

Detta är vad denna expertjury har kommit fram till, andra jurys kan säkerligen komma fram till andra resultat. Skillnaderna är inte så stora som det kan tyckas i siffror, givetvis hålls det allmänt en hög standard.

Här följer nu juryns kommentarer: 

Lasse Ahlström, Juryns ordförande:

“En fyra - femma är en sill som Jag gärna tar om av på ett sillbord.

Sälta och,konsistens är viktigt för mej men allra viktigast är smaaaken”

Mats Nordström 

“ Smak konsistens utseende, när stoppat en sill i munnen skall du kunna avgöra en tydlig distinkt smak och inte behöva fråga din granne hur det smaka. När du smakat på många sillar tex på julbord måste sticka ut och vara tydlig och distinkt”

Bill Svenningsson 

“ Siil är som ett konstverk med anor i Sverige, här har vi en sillen riktigt vacker sill med god smak och konsistens som en tavla”

Nicklas Gammel 

“För mejhandlar det om konsistens och bra balans mellan syra och sötma samtatt smaksättningen är tydlig, sillarna som fick våra högsta betyg hade detta”

Gunnar Malm
“Brukar föredra klara sill men idag föll jag för en krämig sådan, märkligt”

Med detta önskar alla jurymedlemmar och Sillens Helg er alla en god sillsommar!

Kontakt: 

Janeman Segerström, tel 070-053 15 03, epost: janeman@startonnet.se